puhdasta vettä vaikka suoraan merestä... © Eko-Instrumentti Oy
 
Arseeni

Arseeni eli arsenikki on myrkky, jonka tappava annos on 70-180 mg. Pitkäaikainen altistuminen pienille määrille arseenia (2-5mg/pvä) aiheuttaa myrkytysoireita, ihomuutoksia sekä riskiä sairastua iho- ja sisäelinsyöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Suomessa arseeni on ongelmana kallioperään kairatuissa porakaivoissa. Sitä esiintyy erityisesti Pirkanmaan alueella. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut raja-arvon juomaveden arseenipitoisuudelle; sitä saisi olla enintään 0,01 mg litrassa vettä. Geologian tutkimuskeskuksen pohjavesitietokannassa olevissa porakaivoissa arseenipitoisuuden raja-arvo ylittyy 7:ssä prosentissa. Arseeni ei ole ongelma yleisten vesilaitosten vesissä.

lähteet:
http://www.vyh.fi/tila/vesi/pohjaves/riskit/arseeni.htm
http://www.who.int/water_sanitation_health/GDWQ/Chemicals/arsenicfull.htm
Koljonen, T. (toim), Suomen Geokemian Atlas, osa 2

[sivun alkuun]

Arseeninpoistolaitteet

Tutkimuksissa juomaveden arseeninpoistoon sopiviksi menetelmiksi on todettu käänteisosmoosi ja aktivoitu alumiinioksidisuodatus. Jotta tiedettäisiin, minkälainen arseeninpoistolaite hankitaan, pitää raakaveden laatu selvittää. Vesinäytteen voi tutkituttaa asuinpaikkansa kunnan vesilaboratoriossa tai muussa akkreditoidussa vesilaboratoriossa.

lähteet:
Suomen ympäristökeskuksen hanke, APRO- ja jatkotutkimukset 1999-2001

[sivun alkuun]

Dometic RO-laitteet

Dometic on valmistanut käänteisosmoosilla toimivia vedenpuhdistuslaitteita kotitalouksien käyttöön jo vuodesta 1995. Käänteisosmoosimenetelmässä epäpuhdas vesi puristetaan kovalla paineella puoliläpäisevän kalvon läpi. Kalvo erottaa vedestä erittäin tehokkaasti lika-aineet ja arseenin, päästäen läpi vesimolekyylit.

Dometicin valmistamat Confidence RO-300 ja Confidence RO-400 ovat käänteisosmoosimenetelmään perustuvia laitteita. Ne poistavat vedestä myös arseenin jolloin lopputuloksena on puhdasta, juomakelpoista vettä. Laitteet ovat viimeisteltyjä kokonaisuuksia joiden asennus ja käyttö on yhtä helppoa kuin minkä tahansa peruskodinkoneen.

[sivun alkuun]